6 Cara Mengurangkan Berat Badan Dengan Mudah

1) Amalkan Pemakanan Sihat

Pilihan terbaik ialah masakan rumah yang disediakan menggunakan bahan segar dan kurang diproses. 

Jika anda makan di luar, pilihlah makanan yang dikukus, reneh, panggang atau tumis. Kurangkan makanan bergoreng dan bufet bagi mencegah berlebihan makan!

 

2) Kurangkan Pengambilan Gula

Hadkan pengambilan makanan dan minuman manis. Gula ialah bahan ‘kalori kosong’ tanpa nilai nutrien.

3) Jadi Lebih Aktif 

Luangkan sekurang-kurangnya sejam aktiviti fizikal setiap hari, contohnya jalan pantas, joging, berlari, berbasikal atau sebarang senaman ringan. 

Lakukan senaman/sukan lebih berat yang meningkatkan pernafasan dan degupan jantung anda sekurang-kurangnya sekali seminggu. Mulakan secara perlahan-lahan jika tahap kecergasan anda rendah, kemudian tingkatkan aktiviti secara beransuran.

4) Sibukkan Diri Sendiri

Kadangkala sedang kita duduk bersantai pasti akan terasa seperti mahu makan sesuatu. Setiap kali terasa ‘nak mengunyah’, pastikan anda sibukkan diri sendiri seperti hubungi rakan dan berbual dengan mereka. 

Kebiasaannya keinginan ‘nak menguyah’ ini hanya selama 5 minit sahaja. Selepas itu keinginan akan hilang.

5) Makan Buah Setiap Hari

Buah adalah salah satu tips mengurangkan berat badan yang cukup efektif. Buah-buahan tidak mempunyai lemak malah kaya dengan air. 

Jadi ia akan membantu mengurangkan jumlah pengambilan makanan dan juga ruang di dalam perut anda kerana buah-buahan baik untuk proses pelawasan. 

Jangan fikir tentang kiraan karbohidrat dalam sebiji buah kerana buah-buahan memang mempunyai tinggi karbohidrat dan serat sihat yang baik untuk badan.

6) Amalkan Fibre Flex

Direka KHAS untuk menggantikan makanan seharian anda. Meal replacement Fibre Flex adalah minuman/pemakanan cara yang sihat utk dapat mengatur berat badan anda sambil meningkatkan kualiti makanan secara keseluruhan.

Fibre Flex ini membantu anda utk mencapai tujuan protien, vitamin dan mineral harian anda. 1 sachet (126 kcal) boleh mengeyangkan sehingga 5 jam . 

Tidak perlu berlapar sampai koyak mental dan nak prepare meal diet yang baik utk turunkan berat badan. Untuk ketahui lebih lanjut KLIK SINI